Hvordan spare strøm? 34 tips til strømsparing

Strømsparing kan virke krevende, og rekordhøye strømpriser i Norge har gjort det vanskelig for mange å håndtere strømregningene. Her er 32 enkle grep du kan ta for å spare strøm og penger. 


Summen av alle tiltak

Før vi går i gang med våre tips til strømsparing, er det viktig å understreke at hvis man virkelig vil spare strøm, er det summen av alle tiltak man gjør som gir de beste resultatene.  Om du virkelig går inn for det kan du faktisk spare mange tusen i året.

Velg det som er aktuelt for deg

For noen er det ikke alle grep som vil passe i hverdagen. Noen er kanskje avhengige av å vaske mye klær, lage mye mat eller å bruke mange elektriske hjelpemidler på hjemmekontor.  Derfor har vi samlet mange forskjellige tips, hvor du kan velge ut de som passer deg og ditt liv best.


1. Sjekk din strømfaktura

Veien til enkel strømsparing starter med deg selv. Eller altså, din egen strømfaktura. Du kan enkelt spare strøm ved å bytte leverandør. Det eneste som skiller strømselskaper, er hvor mye de tar betalt. Ta en titt på din faktura, og se hva du egentlig betaler for i påslag og gebyrer.

Det kan være lurt å ta en titt på strømfakturaen din, og hva du faktisk betaler for.



2. Sett deg inn i hva som sluker strøm

Et av våre beste tips til strømsparing, er å vite hva som faktisk bruker mest strøm.

Det som bruker aller mest strøm i løpet av et år er:
  1. Oppvarming
  2. Elbillading
  3. Oppvarming av vann
  4. Komfyr
  5. Kjøleskap
  6. Fryser
  7. Tørketrommel

Bilde av dame med forkle som koker pasta og steker på komfyr
DYR KOMFYR: Etter elbilen, er komfyren er mest sannsynlig den som sluker mest strøm hjemme hos deg.


3. Opprett en e-faktura

Mange strømselskap tar seg dyrt for å sende deg faktura i posten. Noen tar hele 69 kroner for å videreformidle en strømregning. Det blir 756 kroner i året. Du kan enkelt spare strøm ved å velge å ta regningen digitalt. Strømsparing går hånd i hånd med miljøhensyn. Hos Motkraft får du den automatisk på efaktura. Ønsker du den på papir betaler du kun hva det koster. Det er som regel 5-10 kroner.


4. Sjekk når strømmen er billigst

Strømsparing går hånd i hånd med pengesparing. Strømprisene varierer med tiden på døgnet. Fra klokken 22 til 07 er det normalt med lavere strømforbruk, noe som gir en lavere strømpris. I tidsrommet fra klokken 12 til 15 er det også noe billigere strøm.

Den aller billigste strømmen får du som regel mellom klokken 03 og 04 på natten. Så stiger den, og skyter til været fra klokken 06.

Hvis du er hjemme på dagtid og kan sette på vaskemaskinen eller oppvaskmaskinen, gjør dette i et tidsrom der strømmen er billig. Hvis du eier en elbil, kan det være lurt å lade denne i tidsrommet fra klokken 22 til 06.

Du kan sjekke strømprisen for i dag og i morgen i Motkraft-appen. Der får du full oversikt over strømprisene.

Illustrasjonsbilde av panelovn og termostat
5% spart: Du kan spare mye strøm i løpet av et år, ved å senke innetemperaturen.



5. Senk innetemperaturen 1 grad

Senker du innetemperaturen med 1 grad vil du spare 5 prosent av oppvarmingskostnadene. Prøv deg frem ved å senke temperaturen 1 til 2 grader  på panelovner og varmekabler.

Visste du forresten at det generelt anbefales en romtemperatur på mellom 20–22 grader. Hvis du har 4–5 grader mer enn dette, kan det føre til redusert arbeidsevne, konsentrasjonsevne og hukommelse.

6. Tenk over varmekabler i gulv, og vurder å senke den

Det er deilig å møte et deilig, varmt gulv. Men kan det være du har det varmere en nødvendig? Selv om du bare senker temperaturen med 1 grad, så sparer du strøm. Noen velger å senke temperaturen om natten. Dette kan lønne seg, men ikke alltid.

Hvis varmekablene dine ligger i betong, kan det ta en hel dag å få opp varmen igjen. Og det vil være dårlig strømsparing.

7. Reduser varmen i rom du ikke befinner deg i

Har du rom du ikke bruker så mye? Da er det kanskje unødvendig med oppvarming der. Lukk døren til rom du ikke befinner deg i, så ikke kald luft siger inn eller ut.

8. Sjekk om vinduer og dører trekker

Strømsparing kan av og til bli dyrt i. Spesielt om du har vinduer og dører som trekker. Men det finnes en billig løsning. Tetningslister er en rimelig måte å redusere trekk.

Trekk i vindu, trekker strøm: Vinduer som trekker kan være en grunn til at strømsparingen blir vanskelig.



9. Velg riktig type varmeovn

Du bør velge moderne, strømsparende panelovner med timer. Disse kan automatisk variere temperatur mellom natt og dag. Du kan vurdere å senke temperaturen om natten med cirka 5 grader, som vil bidra til å redusere strømforbruket.

Nye panelovner har bedre termostat enn de gamle. Det bidrar til en jevnere temperatur.

Hvis du ikke ønsker å investere i en ny panelovn, kan du kjøpe nye timere til stikkontakten. Disse settes bare inn i stikkontakten, og stilles inn til når ovnene skal være på. Et rimelig og godt alternativ.

Fyr med ved om du kan

10. Fyr med ved når du kan

Har du en vedovn, bør du fyre med denne i vinter. Det anbefales å ha en rentbrennende ovn (og tørr ved) for å få best utnyttelse av veden. Slik trenger du å bruke mindre ved.

Peiskos: Ingenting er som å sitte foran peisen å kose seg, spesielt hvis det kan gjøre strømregningen billigere.

11. Bruk varmepumpe om vinteren 

Har du mulighet, gå for varmepumpe. Den er flere ganger mer effektivt enn en tradisjonell panelovn.


12. Bytt ut lyspærer med sparepærer

Bytt ut gamle pærer som synger på sitt siste vers med LED-pærer. Du får like godt lys, men en brøkdel av samme energiforbruk som tidligere. De holder også lenger.

Vurder også å gå ned i watt der det ikke er nødvendig med sterkt lys. Bytt også gjerne til dimmebrytere. Det vil gjøre at du sparer strøm, og samtidig kan tilpasse lyset.


Et enkelt, men effektivt grep som er godt for lommeboka i løpet av et år. Det vil også spare deg strøm å dimme ned lys, om du har mulighet til det.

13. Skru av lyset i rom du ikke bruker

Et enkelt, men effektivt grep som er godt for lommeboka i løpet av et år. Det vil også spare deg strøm å dimme ned lys, om du har mulighet til det

14. Dra for gardinene om kvelden

Ekstra tykke gardiner kan hjelpe deg å spare strøm. De fungerer som et skjold mellom den kalde uteluften og den varme innetemperaturen.

Dra for gardinene: Kanskje nytt for noen, men gardiner gjør mer enn å bare sikre null innsyn. De kan også hjelpe deg med å spare strøm.



15. Legg tepper på gulvene

Løse tepper på gulvet kan gjøre en del for varmen i rommet. De kan gjøre rommet lunere, det virker varmende for føtter og har en viss isolerende effekt.

16. Plasser møbler smart 

Du bør ikke sette store møbler rundt varmeovner. Da er det slik at ovnen må jobbe hardere, den vil bruke mer energi og bidra til dårligere oppvarming av rommet.


17. Vask klær smart

Tenk over hvor ofte du egentlig må vaske plagg. Her kan du spare strøm, men også penger og tid. Tørk klærne på klesstativ i stedet for å bruke tørketrommel.

Du kan også vaske klær på lavere temperatur. Mange plagg blir faktisk rene på 30 grader. Her kan du egentlig bare prøve deg frem.

Vi anbefaler også at du kjører vaskemaskinen med sentrifugering på høy hastighet. Både tørketiden og strømforbruket påvirkes av hvor fuktig tøyet er.

Spar strøm, penger, tid og miljø: Kjør vaskemaskinen for full maskin så godt det lar seg gjøre.


18. Fyll oppvask- og vaskemaskin helt opp

Når du først skal vaske, om det så er klær eller kopper, bør du fylle maskinene helt opp. Moderne vaskemaskiner er forresten såpass sparsomme at det sjeldent lønner seg å vaske for hånd.

Har vaskemaskinen eller oppvaskmaskinen en eco-knapp? Da anbefales det å bruke denne. Det kan ofte ta lengre tid før vasken blir ferdig, men den bruker faktisk mindre energi og vann.

19. Sjekk temperaturen i varmtvannstanken din 

Det kan være den er unødvendig høy. Vannet inne i berederen bør være på cirka 75 grader for å sikre at det ikke blir noe bakterievekst.

20. Ta kortere dusjer

Når strømprisen er ekstra høy, anbefaler vi å ta kortere dusjer. Kutter du dusjen fra 15 til 5 minutter, kan du redusere strømforbruket ditt med ca. 700 kWh i året.

I tillegg kan det være en ide å skru ned temperaturen på vannet. Du kan også vurdere å skru av vannet når du såper deg inn.

Mann som dusjer under regnskogdusj
Ingenting er som en lang dusj, men kanskje du bør dusje litt smartere når strømmen er dyr?


Dropp badekaret

21. Dropp badekar

Er du så heldig å ha et badekar, kan det være en god idé å droppe dette når strømprisene er på sitt høyeste. Et fullt badekar tilsvarer rundt 10 minutter med dusjing. Hver gang du erstatter en dusj på fem minutter med en tur i badekaret, kan du spare 6 kroner. Du sparer da cirka 2000 kroner i året.

22. Ikke la vifter stå på mer enn nødvendig

Du har kanskje en kjøkkenvifte, eller en vifte på baderommet? Hvis du lar disse gå dagen lang, vil det suge den varme luften ut av rommene. Panelovner og varmepumper må derfor jobbe hardere for å holde det varmt.

Vær ekstra forsiktig med bruk av vifter når det er ekstra kaldt ute.


23. Sjekk ut tilskuddsordninger for strømsparing

Du kan få tilskudd fraENOVA når du investerer i noen strømsparende tiltak.Det kan være alt fra installasjon av vannbåren varme, solcellepaneler eller luft til vann-varmepumpe.

Kommuner gir noen ganger tilskudd når det gjelder mindre investeringer som ENOVA-støtten ikke vanligvis dekker. Det kan være hvis du skal ha en rentbrennende vedovn. Ta en rask sjekk med kommunen du bor i for å finne ut om det er mulig å få tilbake noen av utgiftene.

24. Unngå varmetap med brålufting

Vi oppfordrer til brålufting framfor å ha vinduet på gløtt. Åpne alle vinduer i 3–4 minutter. Da får du skiftet ut luften uten at vegg, tak og overflater i rommet blir nedkjølt.

25. Dra ut stikkontakter

TV-en står kanskje i standby-modus? I løpet av et år kan du faktisk spare kroner på å slå av elektroniske apparater i hvilemodus.

Alt i standby-modus kan skrus av, og Playstation trenger ikke være koblet i hele tiden.

Bilde av lysbryter, stikkontakt og USB port
Det kan være litt slitsomt, men gjør det til en vane å trekke ut alle stikkontakter.



26. Juster temperaturen på kjøleskapet

Kjøleskapet trekker mye strøm. Har du det kanskje litt for kaldt? Sjekk om det er rom for å ta ned temperaturen. Husk at det er viktig at det ikke går på bekostning av holdbarhet på mat.

Kjøleskapet ditt skal ha 5 grader, og fryseren skal ha -18 grader. Hver ekstra grad øker energiforbruket ditt med cirka 10% for kjøleskapet og 6% for fryseren. Så har kan det være strøm å spare!

Et annet viktig grep for å sikre at kjøleskapet ditt ikke bruker for mye energi, er å ikke plassere dette like ved en varmekilde.

27. Tenk på hvordan du tilbereder og oppbevarer maten din

Tin opp fryst mat i kjøleskapet og avkjøl varm mat før du setter det i kjøleskap eller fryser. Slik sikrer du at temperaturen i både rommet og kjøleskapet/fryseren holder seg jevn.

Når du skal lage mat, gjør det mest mulig effektivt: Lokk på kjelen, rett størrelse på stekeplata og kjelen, og ikke unødvendig mye vann i kjelen.

28. Bruk vannkoker

Hvis du bare skal koke opp litt vann, til en kopp te eller kaffe, kan det lønne seg å bruke en vannkoker. Eller induksjonstopp.

Visste du at mikrobølgeovnen din kan være en versting? Den bruker gjerne 60–70 prosent mer energi på å varme opp vannet.

29. Tenk på energiforbruk når du investerer i hvitevarer

Trenger du å kjøpe nye hvitevarer, nytt kjøkkenutstyr eller andre elektriske apparater? Gjør research! Kjøp de som bruker minst strøm, og som har smarte funksjoner for strømsparing. Tørketrommel, fryser og kjøleskap er hvitevarer som bruker mye energi.

30. Gjør hjemmet ditt litt smartere

Teknologien har kommet langt, og strømsparing har egentlig aldri vært enklere. Sjekk ut moderne smarthusløsninger som kan hjelpe deg med å spare strøm og penger.

31. Skru av varmekilder du ikke trenger når du reiser bort

Skal du på en lengre helgetur eller jobbreise, kan det være lurt å ta en liten runde på hva du kan skru av når du er borte. Husk å ikke skru av så mye at rør fryser. Det holder med en temperatur på rundt 15 grader.

Flere nyheter

Jeg har flere boliger 🏘
Hvis du ønsker å tegne avtale på flere boliger kan du enkelt legge til disse ved registrering
Hvorfor er strøm dyrere i noen deler av landet?
Norge er delt inn i fem prisområder for strøm: Øst-Norge, Sør-Vest-Norge, Midt-Norge, Nord-Norge og Vest- Norge. Strømprisen for disse fem områdene blir fastsatt på kraftbørsen Nord Pool.
Slik fungerer strømsoner
Vi forklarer hvorfor det er ulik strømpris i forskjellige steder i landet

Få med deg alt spennende som skjer fremover, meld deg på nyhetsbrevet vårt!

Du har nå blitt registrert
Noe gikk galt... Prøv en gang til